Hazel-Coy Neighbourhood Plan

On Dec. 14, 2020, Council approved a scope and process for the Hazel-Coy Neighbourhood (PDF) planning project. Planning will begin in early 2021 for the future Hazel-Coy neighbourhood on Burke Mountain, and will be completed in late 2022.

The Hazel-Coy neighbourhood plan will build on the Northwest Burke Vision (NBV), adopted in 2017 to guide growth in the 400-hectare (980-acre) area over the next three decades. 

The extensive consultation and planning process will create a comprehensive neighbourhood plan for Hazel-Coy, that will include policies on what may be built, what infrastructure is needed, and design strategies. Visit the engagement project page for details.

About the Neighbourhood

  • About 70 hectares (175 acres) in size, of which about 40 hectares (100 acres) is suitable for development.
  • Bounded by Hyde Creek to the south and east, the sloped Coquitlam River escarpment to the west, and the Provincial Park to the north.
  • NBV concept calls for up to 950 single detached and townhouses, a small neighbourhood hub, a school and connections to natural areas, trails, playgrounds and parks.
  • Anticipated future population: 2,750 people.

How to Get Involved

Visit the public engagement project page to: 

  • Learn about the project and sign up for email updates
  • Register for an online information session on June 26 or 29, 2021
  • Complete the survey between June 26 and July 16, 2021

Stay informed about the project by visiting this page, signing up for email updates, or following the City on Facebook, Twitter or Instagram.

  1. About the Neighbourhood Plan
  2. Public Engagement
  3. Plan Development 
  4. Background Documents

The neighbourhood plan will: 

  • Set out policies that define what may be built and where. 
  • Determine the new infrastructure required to service the area, including a proposed extension of Oxford Street, upgraded Hyde Creek crossing and a water reservoir for the higher elevations.   
  • Recognize Hazel-Coy’s natural amenities and history while maximizing its views, minimizing retaining walls and finding ways to work around its steep topography.